De woorden kaas,käse,Cheese,Queso en Queijo zijn afgeleid van het Romeinse Caseus,tijdens de Romeinse bezetting leerden de Nederlanders kaas maken door het gebruik van stremsel.Voor die tijd bewaarde de mens zijn melk in drinkbuidels gemaakt van de magen van lammeren of jonge geiten.In die buidels zaten nog achtergebleven maagsappen die er voor zorgden dat de melk indikte tot wrongel de eerste oerkaas was een feit.Ook in andere culturen zijn hele vroege sporen te vinden die er op wijzen dat daar een kaasmaak en melkproduktencultuur bestond.In het oude Soemeriё is in een reliëf in de Tempel van Ur (2500 v.Chr.)al te zien dat daar gemelkt wordt en zien we het karnen van boter.In de literatuur dook kaas op rond (800 v.Chr.)Homerus schreef in Odysseus over de cycloop Polyphemos die schapen en kazen bezat, en in Ilias over de helden van Troje die zich te goed te deden aan wijn met geraspte kaas.Kaas was in die tijd niet alleen een voedingsmiddel maar ook een ruilmiddel,offergave en afrodisiacum.De oude Grieken hebben het kaasmaak proces verder ontwikkeld en met name Aristoteles heeft daar een grote rol ingespeeld, als natuuronderzoeker heeft hij zich bezig gehouden met het maken van kaas en het zoeken naar stremsel wat in die tijd uit herten,schapen,kalveren maar ook uit bloemen en planten werd gehaald.En die zelfde oude Grieken hebben de kunst van het kaasmaken via Siciliё ,Zuid-Italiё en Marseille naar Frankrijk gebracht.De kaas die daar word gemaakt komt van het Latijnse Caseus formaticus:kaas gemaakt in een vorm(forma=vorm,mal).In het Provençaals werd dat formatge en later het Franse fromage en het Italiaanse formaggio.
zondag 28 maart 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten