maandag 29 maart 2010

Epoisses de Bourgogne (AOC) Koningskaas


Napoleon luste er wel pap van, en in 1825 noemde Brillant-Savarin het de"Koning van de kazen". Met een doorsnee van 9,5cm en een gewicht van 250-350 gram is het geen grote Koning maar zijn markante pikant romige smaak en de vloeibare pâte worden door de liefhebbers als Koninklijk ervaren. Deze door melkzuur bacteriёn gestremde kaas uit de Bourgogne wordt 2 tot 3 keer per week gewassen met pekel, en daarna met marc de Bourgogne. Waarna hij nog 6 tot 9 weken moet rijpen. Al in de 16e eeuw werdt deze kaas gemaakt in de gelijknamige plaats, eerst door monniken van de Cisterciёnzer orde en later door de boeren uit de omgeving. Dat ging zo eeuwen door, maar het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zorgde er bijna voor dat de kaas verdween. De Tweede Wereldoorlog gaf Epoisses echter de nekslag en pas in 1956 met dank aan de Heer M.Berthaut kwam de kaas weer op de markt. Sinds dien is de kleine rakker al vaak in de prijzen gevallen. Maar wat moet je nu drinken bij zo,n Koningsnummer. Bij de jonge Epoisses een droge witte Bourgongne,en helemaal uitgerijpt past bijvoorbeeld de nuits-saint-georges of (doe eens gek)een Marc de Bourgogne er prima bij.


"Een maaltijd zonder kaas is als een schone zonder oog, kaas vult een goede maaltijd aan en vult na een slechte maaltijd" Brillat-Savarin. (1755-1826)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten