woensdag 14 april 2010

Chaource (AOC)



(AOC) staat voor Appellation d'Origine Contrôlée, en is van toepassing op wijn, eau de vie, zuivel-en boerenprodukten. De AOC garandeert dat binnen een omschreven gebied volgens vastgestelde productiemethoden een product van kwaliteit is gemaakt



Sinds de Middeleeuwen (1513) is de uit het departement Aube afkomstige romige zachte kaas Chaource al bekend. De van origine boerenkaas wordt tegenwoordig nog maar door een kaasmaker ambachtelijk gemaakt. Het is een rauw melkse kaas die gedurende minstens 12 uur door melkzuurbacteriën moet stremmen. De wei wordt niet uit de kaas geperst maar moet spontaan weglopen en langzaam uitdruppen. Daarna volgt een gekoelde rijping van 3 weken voor de jonge, of 2 maanden voor de volrijpe Chaource. Dan ontstaat ook het witte korstje van Penicillium candidum schimmel. Chaource heeft een romige aangenaam zure en nootachtige smaak en smelt op de tong. Door zijn hoge zuurgraad rijpt Chaource niet helemaal tot in de kern. De cilindrische kaas is verkrijgbaar in 250 of 450 gram en is prima te combineren met een glas Chablis of Champagne.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten