dinsdag 13 april 2010

Moussaka Taart


Ik vind het leuk om af en toe eens te experimenteren in de keuken. Het volgende recept is een hartige taart waar veel positieve reacties op kwamen, en ik wil hem daarom graag met jullie delen. Het is een bewerkelijk recept dus neem er de tijd voor. Succes.

Voor de bodem:

400 Gram volkoren tarwe meel.
200 Gram kwark
1 1/2 Theelepels zout.
2 Theelepels bakpoeder.
8 Eetlepels melk.
8 Eetlepels olijfolie.
Alles mengen/kneden en het deeg 15 minuten laten rusten. Deeg uitrollen tot ca. 5 mm dikte een springbakvorm van 24 of 26 cm. invetten en bekleden met het deeg. Het deeg goed inprikken met een vork.

Voor de vulling
2 Aubergines
2 Courgettes.
1 Flinke ui.
600 Gram lams of rundergehakt.
1 Blik gepelde tomaten.
2 Tenen knoflook (of meer).
Peper, zout, flink wat oregano, tijm, kaneel, en evt. 1 laurierblad en een kruidnagel.
Olijfolie voor het bakken.

Aubergine in de lengte snijden, flink wat zout erover strooien en minstens een uur in een vergiet uit laten lekken. Courgettes in de lengte door snijden en de kern (zaadjes) met bv. een theelepel verwijderen. Ui en knoflook zachtjes aanfruiten, gehakt toevoegen kruiden erbij en bakken tot het gehakt rul is. Tomaten toevoegen en het geheel ongeveer een uur laten stoven op een laag vuur. Na een half uur het deksel van de pan halen om het vocht van de tomaten te laten verdampen (anders krijg je een paptaart). En blijven proeven. Ondertussen de aubergine en de courgette instrijken met een beetje olie en grillen.

Voor het kaasmengsel gebruik je:
2 Pakjes feta.
6 Eieren.
150 Gram zachte geitenkaas (naturel of met honing).
Het restant van de kwark of Griekse yoghurt.
Alles in de keuken machine en tot een gladde massa mixen.

De springvorm vullen met eerst een laag gehakt, een laag gegrilde groenten en daar overheen een laag kaasmengsel dit herhalen en eindigen met een laagje kaasmengsel. Afbakken in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 40 tot 50 minuten. Af en toe kijken of de bovenkant niet te donker wordt en anders afdekken met aluminiumfolie. Lekker met een salade en de volgende dag vond ik hem koud bij een borrel eigenlijk nog lekkerder. Eet smakelijk.

Ik ben vergeten een foto te maken ,maar de eerst volgende keer voeg ik die toe.



1 opmerking:

  1. Moet nog steeds een keer uitgebreid de tijd nemen om deze uit te proberen. Lijkt me in ieder geval erg goed.

    BeantwoordenVerwijderen