dinsdag 18 mei 2010

Langres (AOC)


Op het plateau van Langres waar de rivieren de Marne, de Aube en de Maas ontspringen, vinden we een van de mooiste steden van Frankrijk. 12 torens en 7 poorten versterkten de voormalige hoofdstad (toen Andematunnum genaamd) van de (van oorsprong Gallische stam ) de Lingones, dat door zijn unieke ligging al ver voor de middeleeuwen een bruisende handelsplaats was.



In Langres ( want zo heet de stad tegenwoordig ) wordt sinds de 18e eeuw een torenvormig kaasje gemaakt. Deze zachte van koemelk gemaakte kaas met 50% vet in de droge stof heeft een prachtige oranje/rode kleur. Deze wordt verkregen door het gebruik van de kleurstof Annatto waar ook sommige Franse roomboter mee word gekleurd. Doordat de kaas tijdens de rijping niet gedraaid wordt vormt zich een kuiltje aan de bovenkant. De Fransen noemen dit een "fontaine". Schenk een uur voor het opdienen wat Champagne of marc de Bourgogne in de "fontaine" laat het intrekken, en de toch al complexe aromatische smaken van de kaas komen nog beter tot hun recht. Schenk bij deze in de mond smeltende heerlijkheid een Demi-sec Champagne, een Elzasser Pinot Gris of een Marc de Champagne en u staat volgende week weer bij de plaatselijke Kaasspecialist voor een nieuwe Langres (AOC). Eet smakelijk...

1 opmerking:

  1. De afgebeelde Langres lijdt aan 'Peau de crapaud'...
    Meer info over de Langres op http://abitor2.wordpress.com/2010/01/17/bruxelles-langres-aller-retour/

    BeantwoordenVerwijderen